8 frågor att besvara när du utformar dina annonser
De flesta företag förstår syftet med annonsering, men misslyckas ofta förmedla sitt budskap till konsumenten på effektivast möjliga sätt. Detta kan leda till låg eller irrelevant trafik till webbplatsen. Här är åtta avgörande frågor att besvara när du skapar dina annonser som marknadsansvarig. Dessa frågor hjälper dig att fånga din målgrupps intresse med ett tydligt, tilltalande och trovärdigt budskap:
-
Definiera tydligt vilken typ av konsument du vill nå med dina annonser: Vilka är deras demografiska egenskaper, intressen och beteenden? Våga också utmana detta antagande. Vem ni vill att konsumenten ska vara är inte samma sak som vem ni i slutändan attraherar. Testa er fram med material som riktar sig till olika målgrupper, och utvärdera sedan resultatet. Det är inte sällan man blir förvånad över vilket innehåll som presterar bäst.
-
Kommunicera hur ert erbjudande löser specifika behov eller begär hos konsumenten, och betona både hur erbjudandets praktiska egenskaper och symboliska värden förbättrar kundernas tillvaro. Det kan handla om konkreta uttalade värden såväl som de mer subtila. Vad tillför situationen, platsen eller personerna i annonsen till det budskap ni vill förmedla?
-
Identifiera vad som skiljer ert varumärke, produkt eller tjänst från konkurrenternas och använd dessa unika fördelar i annonseringen. Gör en lista på de USPar som ni kan använda i er annonsering för att få den potentiella kunden över tröskeln. OBS: Det är lätt att övervärdera sina USPar och därför är det en god idé att testa olika för att sedan revidera dem om nödvändigt.
-
Definiera klart och tydligt vad du vill uppnå med varje annons, och använd varierande innehållskategorier för att skapa en övertygande helhetsbild. Exempel på kategorier är:
- Produkt (lyfter produktens egenskaper)
- Branding (vem är ni, vad står ni för och vilken känsla vill ni förmedla)
- Information (erbjudanden, produktlanseringar, säsongsbetonad information)
- Inspiration (förmedla och ge förslag på när/var/hur produkten eller tjänsten kan användas)
- Utbildning (utbildande produkt- eller branschrelaterad information som tydliggör fördelarna med er produkt, samt påvisar er expertis inom området)
-
Känner du igen känslan av att se en annons som trots ett attraktivt erbjudande inte lyckas fånga ditt intresse? Priset ser okej ut, produktegenskaperna är vad du eftersöker, men det känns ändå inte helt rätt? Kanske känner du att företaget känns oseriöst eller att du inte är helt övertygad om att produkten kommer leva upp till vad de utlovar.
För att undvika scenariot ovan är det viktigt att skapa förtroende för ert varumärke. Här är några förslag på annonsinnehåll som kan hjälpa er med detta:
1. Skapa utbildande content som påvisar er expertis inom området.
2. Lyft eventuella branchcertifieringar, samarbeten eller utmärkelser som påvisar att ni är en seriös och pålitlig aktör.
3. Använd utlåtanden från nöjda kunder, så kallade ”testimonials”.
4. Använd trovärdiga ambassadörer eller talespersoner som personifierar och sätter ett ansikte på ert varumärke.
5. Slutligen är det bra att använda annonseringen för att besvara vanligt förekommande frågor för att undanröja eventuella trösklar under köpresan.
-
Kommunicera ert budskap på ett enkelt och lättförståeligt sätt så att konsumenten omedelbart förstår vad erbjudandet är och vilket värde det har för dem. I den bästa av världar ska bildmaterialet på egen hand förmedla budskapet. Tänk också på att personen som ser er annons (om det inte är retargeting) kanske inte känner till ert varumärke eller er produkt sedan tidigare. Detta påverkar annonsens utformning i de olika delarna av “funneln”. Använd er av text i bild som betonar budskapet, i läsbar storlek, font och färg. Utforma annonsen så att ögat dras till det viktigaste budskapet först och inkludera alltid er logga. Slutligen är det viktigt att använda tydliga CTAs (call to action) för att uppmana till handling.
-
Anpassa ert visuella innehåll efter aktuella trender och se till att det är samstämmigt med ert webbplatsinnehåll där den slutliga konverteringen sker. Undersök nuvarande trender på TikTok och Meta. Förslagsvis med hjälp av de annonsbibliotek som finns tillgängliga (Meta ad library och Tiktok ad library). Vad gör era konkurrenter och hur kan ni särskilja er från dem? Kom ihåg att annonserna inte kan göra mer än att attrahera relevant trafik, medan hemsidans utformning är avgörande för konverteringsgraden, alltså hur många besökare som i slutändan väljer att genomföra ett köp.
-
Anpassa er annonsering till de plattformar och mediekanaler där er målgrupp är mest aktiv, och anpassa innehållet efter varje specifik kanals krav och publik. Detta gäller både bildmaterialets storlek och utformning men även kvalitet och tonalitet. Innehåll som passar bättre på vissa kanaler än andra är exempelvis UCG (User Generated Content) som presterar bättre på Meta och TikTok än vad det gör på Youtube, där mottagaren generellt förväntar sig mer högkvalitativt annons content. Samtidigt går det sällan bra att kopiera en contentstrategi rakt av från Meta till TikTok, då användarna, tonaliteten och innehållet skiljer sig åt. Även om det ibland kan vara små skillnader så är det nyanser som gör skillnad. Det är viktigt att materialet i viss utsträckning lever upp till vad användaren förväntar sig och efterfrågar. Var inte rädda för att testa!
Som ni hör handlar det i vanlig ordning om att testa sig fram och att lära sig av sina misstag. Troligen kommer era digitala marknadsföringsinsatser inte att nå sin fulla potential på en gång. Med det sagt kan vi konstatera att vägen dit kommer att vara betydligt mycket längre om ni inte har en medveten strategi från början. Testa er fram och ha kul på vägen, men kom ihåg att om budskapet i varje enskild annons inte är supertydligt för dig som marknadsansvarig så är det sannolikt inte det för mottagaren heller.